Mina böcker

Mina böcker


Alla böcker kan köpas här men också på nätet (Ad Libris,  Amazon, Bokus m. fl.) eller i din fysiska bokhandel.

MINA FLICKOR DANSAR INTE, 2020

Roman för vuxna, 200 sid, danskt band

Pris: 120 kr

Omslag: Helena Hägg

Ingen helt sann historia, men en historia med mycket sanning i!

Ska ni verkligen spärra in henne på ett småskoleseminarium?

På Silvana Hellstens studentskiva dyker plötsligt två av hennes tidigare gymnasielärare upp och ställer den frågan till hennes föräldrar. En nittonåring fråntages successivt mycket av sin självsäkerhet och optimism, när hon förpassas till en läroanstalt där alltför många kufar och intoleranta lärarinnor tycks ha samlats. 
På en obestämd ort i 50-talets norra Sverige får den skånska Silvana svårt att anpassa sig både till undervisning, kamrater och en bistrare väderlek. I sitt utanförskap börjar hon umgås med en av lärarna, vilket skolans stadgar strängt förbjuder. Samtidigt pågår på seminariet en relation mellan en biologilärare och en skolkökslärarinna. Den kulminerar i ett mystiskt försvinnande. Sent i berättelsen kommer upplösningen som även för med sig en kännbar rekyl tio år senare. 
Boken har inspirerats av författarens egna erfarenheter av utbildningen till lärare i Lycksele och Landskrona 1958 – 1960. 
Fantasi har blandats med verklighet, men de giftigaste citaten och de mest otroliga händelserna är helt sanna – i annat fall hade de inte blivit skrivna!

DÖDANDE BEGÄR  2018

Spänningsroman för vuxna, 311 sid, inbunden
REA: 100kr

Varför låg Liza livlös i sin säng? Några timmar tidigare hade hon varit full av energi och dansat salsa på grannens altan. Ingen av gästerna på rektor Holger Svantessons glada tillställning i den lugna byn Skaninge hade kunnat ana vad som väntade dem efter festen …. eller hur deras liv skulle komma att påverkas av en enda kvinnas olycka. Detta trots att ett par av festdeltagarna i viss mån hjälpt till att forma hennes bittra öde! Mord och andra kriminella handlingar, men också kärlek och erotik vävs in i denna berättelse, där inte alltid de mest moraliska får de största vinsterna. Författaren ger oss också kritiska inblickar i skolans och massmedias värld. Den vassaste udden riktas mot skrupelfria journalister som presenterar sina scoop utan hänsyn till oskyldiga människor.  

Handlingen som utspelas till största delen i Skåne för cirka tio år sedan men slutar i nutid i Dallas, Texas, där någon till sist drar en vinstlott och verkar klara sig undan både panamadokument och paradisläckor. I slutkapitlen får vi också veta en del om de mindre lyckligt lottades öden. 

NU BEFRIAR VI ELVIS, sa sommarkatten Madonna, 2009

Från 10 år, 132 sid, inbunden, illustrerad

REA: 80 kr utan cd, 120 kr med cd.


Boken är baserad på ett manus till en musikal som också kan beställas. Pris på manus diskuteras.


Illustrationer: Helena Hägg

Den aningslöse och självtillräcklige bondkatten Elvis kan inte förstå varför andra husdjur jämt måste beklaga sig. De har ju mat och husrum allesamman. Och är man en gris till exempel, då ska man ju ha det litet grisigt, tycker han. 
När den utsvultna sommarkatten kommer till gården, har Elvis ingen förståelse för henne. "Man får det liv man förtjänar", menar han. Den dag han själv kidnappas av ett par berusade medicinstudenter, blir han på ett grymt sätt medveten om att tillvaron är mer komplicerad än så. Ironiskt nog blir det den främmande sommarkatten som kommer att rädda Elvis från ett dystert öde.  

Temat i denna hum-animala historia är i grunden allvarligt men innehåller både humor och en hel del spänning. Storyn är hämtad ur författarens tidigare musikal "Absoluta Djur". 


En cd med 16 av berättelsens sånger kan bifogas både bok och manus. (Se och lyssna under fliken Min musik).


Mr NOBODY, 2007

Barn/ungdomsdeckare, 9 –12 år, 107 sid, häftad

REA: 50 kr

Omslag: Git Hallgren

Mr Nobody kallas han, den gåtfulle grannen som inte har sitt namn på dörrskylten. När syskonen Patrik och Sofia hittar en mystisk teckning utanför hans lägenhet, blir Patrik misstänksam. Han är van orienterare och förstår att bilden är en skiss över ett ödetorp i ett otillgängligt skogsområde. Barnen behåller kartan och börjar göra egna efterforskningar, något som de får många anledningar att ångra. De konfronteras med både smugglare och mördare, men också med representanter för lag och rätt. Att avgöra vem som är vad är dock inte så enkelt. 

Berättelsen om Mr Nobody bjuder på många spännande, ibland farliga äventyr, där också labradoren Sniffe spelar en viss avgörande roll.

På cd har jag också läst in min mor ELLY HALLGRENs tre första böcker på bygdemål från Österlen. Böckerna finns numera endast på antikvariat, men skivorna kan köpas för 100 kr/st eller 250 kr för alla tre.  

Lennart Kjellgren skrev ibland om Elly Hallgren i Byahornet, där han presenterade hennes berättelser.

forts:

I

V

ordoton.se

FÖLJ MIG

Copyright © Alla rättigheter förbehållna